U ponudi imamo sve vrste mineralnih djubriva: UREA, AN, SAN, KAN, NPK, MAP, DAP... Sve vrste semenskog kukuruza: PIONIR, KWS, NS, ZP, AS, R.A.G.T, SYNGENTA, MAISADOUR... Besplatan prevoz na vasu adresu. Za sve informacije pozovite:023/ 817 - 381 u vremenu od 08 do 16 h.
w w w . d r a g o lj . n e t
Uzorkovanje i analiza zemljista :
Uzorkovanjem i analizom zemljista poljoprivredni proizvodjaci dobijaju informaciju o pravilnom djubrenju u smislu vrste i kolicine djubriva, kao i vremena njihove primene. Ova mera dovodi do znacajne racionalizacije upotrebe djubriva u odnosu na, na zalost kod nas zastupljeno djubrenje bez prethodnih analiza zemljista.

Zadatak strucnih i naucnih radnika iz oblasti poljoprivrede je postizanje visokih i stabilnih prinosa dobrog kvaliteta, uz minimalno ulaganje materijala, energije i rada i uz njihovu maksimalnu efikasnost, kao i uz zastitu zivotne sredine, agroekosistema i biosfere uopste od stetnih uticaja i zagadjenja. Jedna od mera za postizanje ovih ciljeva je i uzimanje uzoraka i analiza poljoprivrednog zemljista.

Uzorkovanjem i analizom zemljista na npr. parametre kontrole plodnosti zemljista poljoprivredni proizvodjaci dobijaju informaciju o pravilnom djubrenju u smislu vrste i kolicine djubriva, kao i vremena njihove primene. Ova mera dovodi do znacajne racionalizacije upotrebe djubriva u odnosu na, na zalost kod nas zastupljeno dubrenje bez prethodnih analiza zemljista.

Znacaj pravilnog uzimanja uzoraka zemljista za analizu je u tome sto od toga kako je uzet uzorak (pravilno ili nepravilno) zavise i rezultati analize, te prema tome i ispravnost zaklucaka i mera koje se predlazu. Postoji vise sistema uzimanja uzoraka i oni se u vecoj ili manjoj meri razlikuju medju sobom, ali svim ovim sistemima zajednicki su izvesni principi koji se moraju postovati.

Prosecan uzorak zemljista predstavlja proizvodnu parcelu povrsine do 5 ha., ujednacenu po nadmorskoj visini i kvalitetu zemljista. Ukoliko je parcela neujednacena broj uzoraka zavisi od postojecuh celina. Ukoliko je povrsina parcele veca od 5 ha, parcela se deli na vise delova sa kojih se uzima uzorak zemljista.

Pod proizvodnom parcelom se podrazumeva zemljiste koje je u proteklih nekoliko godina korisceno na istovetan nacin (na celoj povrsini u toku godine ista biljna kultura, ista agrotehnika - npr. djubrenje).

Prosecan uzorak se sastoji od 20-25 pojedinacnih uzoraka zemljista (broj zavisi od povrsine proizvodne parcele).
Pojedinacan uzorak se uzima sondom ili asovom do dubine od 30 cm.

Asovom se izvadi grumen zemlje. Zatim se ponovo uz ivicu rupe ponovo zabode asov od povrsine do dubine od 30 cm. Pazljivo se izvadi zemljiste tako da ostane na asovu kada se polozi na tlo. Potom se nozem napravi "kaiš" po zemljistu koje je na asovu, sirine 3-4 cm, uzduzno od mesta gde je bila povrsina zemljista do dubine koju je zahvatio asov (30 cm). Zemljiste levo i desno od "kaisa" se odbaci, a "kais" zemljista se ubaci u cistu kofu.

Ovaj postupak uzimanja pojedinacnog uzorka se ponovi sa 20-25 ravnomerno rasporedjenih mesta po celoj povrsini parcele. Nakon uzimanja poslednjeg pojedinacnog uzorka, zemljiste u kofi se dobro izmesa, usitne vece grudve i odstrani kamenje i biljni delovi. Zatim se u polietilensku vrecicu stavi oko 1 kg zemljista. Zatvorenu polietilensku vrecicu staviti u u vecu kesu u kojoj je ubacena etiketa sa podacima vezanim za uzorak zemljista (ime i prezime, adresa i telefon korisnika, katastarska opština, katastarski broj i velicina parcele i planirane biljne vrste u naredne cetiri godine).

Ukoliko se po uzimanju uzorci nece odmah dostavljati u Laboratoriju, treba ih izvaditi i rasiriti na cistom mestu i na sobnoj temperaturi, kako bi se prosusili. Ovim se skracuje vreme potrebno za analizu u Laboratoriji.

Uzorke zemljista dostaviti u Laboratoriju za agroekologiju
            U NASOJ PONUDI :

            Mineralna djubriva
              Semenska roba
        Poljoprivredni proizvodi
                   Herbicidi        USLUGE TRANSPORTAUGOVARANjE POLjOPRIVREDNE
                PROIZVODNjE

     USLUGE KOMBAJNIRANjA

          USLUGE TANjIRANjA


        USLUGE MERENjA ROBE
Za vas najbolji uspeh u polju !

     DRAGOLj Aleksandrovo


svakog dana sem nedelje
Informacije:
Radno vreme: 08-16 h
Aktuelnosti
Copyright by DRAGOLj Aleksandrovo 1995-2014     Site design: Sava Milivojev Conka
QuickMenu Save Document