U ponudi imamo sve vrste mineralnih djubriva: UREA, AN, SAN, KAN, NPK, MAP, DAP... Sve vrste semenskog kukuruza: PIONIR, KWS, NS, ZP, AS, R.A.G.T, SYNGENTA, MAISADOUR... Besplatan prevoz na vasu adresu. Za sve informacije pozovite:023/ 817 - 381 u vremenu od 08 do 16 h.
w w w . d r a g o lj . n e t
Kukuruz :

Kukuruz (lat. Zea mays) je jednogodisnja biljka poreklom iz Srednje i Juzne Amerike. Gaji se u umerenim i toplim delovima sveta u velikom broju podvrsta, varijeteta i sorti.

Istorija
U Evropu su kukuruz doneli spanski i portugalski istrazivaci 1493. a po nekim izvorima i 1535. Na Balkan je stigao u 17. veku.


Upotreba:
Upotrebljava se za ishranu ljudi i domacih zivotinja i za industrijsku proizvodnju.

Mlevenjem zrna kukuruza (slicno kao sto se melje psenica - zito) dobija se brasno (kukuruzno brasno). Od kukuruznog brasna ili mesanjem sa psenicnim brasnom se za ljudsku ishranu priprema: hleb, proja, kacamak, kolaci i drugo pecivo .

Od kukuruza se dobija skrob koji se koristi u razne svrhe. Proizvodi se i farmaceutski skrob (Maydis amylum) koji ima razlicitu primenu u medicini i farmaciji.

Od klica izvadenih iz zrelog kukuruza spravlja se vrlo hranljivo i lekovito ulje (Maydis oleum) veoma bogato gliceridima nezasicenih masnih kiselina (linolne, oleinske i sl.) i fitosterolima (sitosterol, stigmasterol); sadrži i liposolubilne vitamine (posebno vitamin A).
U kukuruznim klicama ima oko 28% masnog ulja, 1% lecitina, inozitofosforne kiseline, belancevina, gvanidina, glutamina, secera i drugih bioloski vrlo vaznih materija, zbog cega se klice cene kao veoma jaka, koncetrovana hrana.


Ulje od kukuruza je bogato linolenskom kiselinom, fitosterinom i vitaminom E. Od kukuruznog skroba dobija se grozdani secer. Kukuruzna svila sadrzi hlorofil, fosfornu kiselinu, vitamin K, tanin, etericna ulja, secer, enzime, silicilnu kiselinu, kalijevu so i kalcijumovu so i veoma je cenjena u narodnoj medicini.

Interesantno je da se kukuruzna svila, uz ostale sastojke koristi za pravljenje cigareta protiv bronhijalne astme.
            U NASOJ PONUDI :

            Mineralna djubriva
              Semenska roba
        Poljoprivredni proizvodi
                   Herbicidi        USLUGE TRANSPORTAUGOVARANjE POLjOPRIVREDNE
                PROIZVODNjE

     USLUGE KOMBAJNIRANjA

          USLUGE TANjIRANjA


        USLUGE MERENjA ROBE
Za vas najbolji uspeh u polju !

     DRAGOLj Aleksandrovo


svakog dana sem nedelje
Informacije:
Radno vreme: 08-16 h
Aktuelnosti
Copyright by DRAGOLj Aleksandrovo 1995-2014     Site design: Sava Milivojev Conka
QuickMenu Save Document